Miből is „áll” valójában egy gyógyszer? Azaz mi kell ahhoz, hogy egy új, az emberi életminőséget javító, vagy egy korábban gyógyíthatatlan betegséget kezelő gyógyszeres terápiát, ún. originális készítményt kifejlesszenek? Vajon mekkora munka és elhivatottság kell a kutatók és gyógyszercégek részéről, hogy részt vegyenek egy-egy gyógyszer kifejlesztésében, ami akár másfél évtizedet is igénybe vehet, és amely elképesztő szellemi és tőkebefektetéssel jár?

​A Richter életében már az 1901-es alapítása óta kiemelkedő szerep jut az új gyógyszeres terápiák kutatásának és fejlesztésének, amelynek köszönhetően számos szabadalom és originális, azaz újonnan kifejlesztett hatóanyagot tartalmazó készítmény fűződik a vállalat nevéhez. Ennek eredménye az is, hogy a Richter több ízben részesült Innovációs Nagydíjban, legutóbb 2018-ban, a kutatói által feltalált, és azóta az amerikai és több európai piacra is sikeresen bevezetett, egyedülálló antipszichotikumáért.

A Richter gyógyszerkutatás iránti elkötelezettségét jól mutatja a mintegy 1000 fős kutató-fejlesztő csapata és az évente erre a terültre fordított több tízmilliárd forintos összeg is, amely révén Magyarország és egyben a közép-kelet-európai régió legjelentősebb K+F és innovációs központjának számít.

Hogy lehetsz Te is kutató?
Az egyik legfontosabb, hogy érezd magadban a szakmai elhivatottságot és a kitartást. A stabil alapok megszerzése, a megfelelő tanulmányok, egyetem és gyakorlat megszerzése elengedhetetlen a sikeres kutatói munkához.

Akik a kutatói hivatást választják, tudják, hogy egy folyamatosan fejlődő területen dolgoznak, ezért elengedhetetlen, hogy nyitott legyél az állandó tanulásra, fejlődésre. A gyógyszerkutatások egyik allappillére a megfelelő gazdasági és technológia háttér mellett az összehangolt csapatmunka. Hiszen a legtöbb kutatás esetében több 10, de akár 100 főt is meghaladó team dolgozik a közös siker érdekében.

A kutatók izgalmas munkáját, a gyógyszer útját részletesen is megismerhetitek, ha a Tudományok Fővárosán meghallgatjátok Dr. Szántay Csaba, a Richter Gedeon Nyrt. Szerkezetkutatási osztályának vezetője, az MTA doktora előadását.