Az idei Tudományok Fővárosán számos különleges járgányt megcsodálhattok majd, lesz például hightech versenyautó, elektromos autó, pneumobil is. A főtámogató Atomenergetikai Múzeum és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. jóvoltából kipróbálhattok egy sugárárnyékolt páncélost, a Komondort, sőt, akár egy tűzoltóautót is!

A Tudományok Fővárosán megismerhetsz közelről egy igazi, magyar fejlesztésű járművet, a sugárárnyékolt Komondor páncélost, mely speciálisan atomerőművek részére alakítottak ki. Katasztrófahelyzetben a gépjárműben ülők a túlnyomásos rendszerű szűrő-szellőztető berendezésnek köszönhetően biztonságosan megközelíthetik és elhagyhatják a szennyezett területet. A Komondorban a parancsnoknak, a vezetőnek, 7 fő szakszemélyzetnek és felszerelésüknek van elegendő hely. A speciális kialakításnak és felszereltségnek köszönhetően a szakemberek radioaktív szennyezett terepen tudnak tevékenykedni, vizuális megfigyelést, méréseket, elemzéseket végezni.

Az Atomenergetikai Múzeumnak és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-nek köszönhetően egy tűzoltóautó is beáll a Tudományok Fővárosa szuper járgányainak sorába. Az Atomerőmű Tűzoltóság segítségével a 
legbátrabbak a magasba emelkedhetnek az emelőkosárral, kipróbálhatják tűzoltóruhában, hogyan működik egy puttonyfecskendő, és azt is, hogyan kell a tűzoltótömlővel bánni. Természetesen a tudományoknak is hódolunk majd, ugyanis lehetőség lesz az emelőkosaras autóból 40 méter magasból a szabadesés és a levegő erejének vizsgálatára Härtlein Károly mesteroktató (BME) közreműködésével.

A különleges járműveken kívül a főtámogató szervezet standjánál virtuális sétát tehetsz VR-szemüvegek segítségével az Atomenergetikai Múzeumban, különleges kiállítási tárgyai pedig az AR-technológiának köszönhetően meg is jelennek majd előtted 3D-ben.

Találkozzunk szeptember 21-én a Tudományok Fővárosán, az ELTE Lágymányosi Campuson!