A Tudományok Fővárosa idén az otthonodba költözik, október 17-én ugyanis élő streamen követheted az izgalmas előadásokat és látványos kísérleteket. Az eseményt az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközponthoz tartozó Svábhegyi Csillagvizsgálóból közvetítjük majd, így nemcsak ezt a meseszép helyszínt ismerhetitek meg, de érdekfeszítő előadásokat is hallhattok az intézet kutatóitól a csillagászatról!

A Svábhegyi Csillagvizsgáló az ország legnagyobb bemutató csillagvizsgálója, melynek története a 19. századig nyúlik vissza. Ekkor építette meg Konkoly Thege Miklós a felvidéken a Magyar Királyi Konkoly-alapítványú Astrophysikai Observatoriumot, melynek felszerelése Trianon után Budapestre került. Az intézet 8 hold földterületet kapott a Svábhegyen, ahol 1921-ben megépült a Meridiánház, a 6-os kupola, 1926-ban a neoklasszicista stílusú főépület, 1928-ban a 7-es kupola és a 24-es kupola, melyet Budapest-kupola néven is ismerhetünk, és az intézmény ikonikus jelképe. A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont által üzemeltetett létesítmény nemrég a nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit. Erről bővebben itt olvashatsz!

A Tudományok Fővárosán az intézet munkatársai több előadással is bemutatkoznak:

A Svábhegyi Csillagvizsgálót bemutató film: Csillagászati Intézet közel 100 éves telephelyéről, a csillagászati kutatóintézetben folyó munkákról beszélget Kiss László, az intézet igazgatója és Rózsahegyi Márton, az intézet munkatársa. Nézz be velük a régi kupolák felújított belsejében kialakított interaktív tudományos élményközpontba!

Egy csillagvizsgáló működése: az izgalmas kisfilmből Szklenár Tamás bemutató csillagász kalauzolásával megtudhatod, miként működik egy csillagvizsgáló! Sőt, a későbbiekben még meteoritbemutatót is láthatunk az előadótól!

Ki az az Ügyeletes Csillagász? Kalup Csilla és Rózsahegyi Márton beszélgetéséből megtudhatjuk, mi történik Piszkéstetőn, ki az az Ügyeletes Csillagász, hol lakik egy héten keresztül, mit dolgozik és hogyan telik egy munkanapja Magyarországon vagy akár nagy külföldi obszervatóriumokban. Meglátogatjuk hazánk legnagyobb kutató távcsöveit, amelyekbe belenézni nem lehet, mivel rengeteg műszer helyettesíti az emberi szemet. Megforgatjuk a kupolát és a távcsöveket is, szóba kerül a szeizmográf ház, illetve az úgynevezett Légyszem kamera, ami egyszerre, szinte az egész égboltot le tudja fotózni.

Indul a mintagyűjtés a Marson, keressük az életnyomokat! Kereszturi Ákos az intézet főmunkatársa vezet be minket a Mars-kutatás rejtélyes világába!

A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont az esemény főtámogatását élvező Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) égisze alá tartozik. Az ELKH kutatási hálózat tíz kutatóközpontjának és öt kutatóintézetének, továbbá egyetemeken és más közintézményekben működő mintegy 150 támogatott kutatócsoportjának kutatói a matematikai és természettudományok, az élettudományok, illetve a bölcsészet- és társadalomtudományok legváltozatosabb területein végeznek alap- és alkalmazott kutatásokat. Tovább az ELKH weboldalára!

Bortóképet készítette: Budai Ákos (CSFK)