Az idei rendhagyó, online Tudományok Fővárosán az agrártudományok is terítékre kerülnek. Az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont munkatársai a terület izgalmas témáit hozzák el nekünk, így többek között szó lesz a virtuális növényekről és a növényi stresszről is.

A Tudományok Fővárosa 2020 főtámogatója az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, az ország legkiterjedtebb tudományos hálózata. Ennek része az Agrártudományi Kutatóközpont, mely erős agrárkutatási tevékenységet folytat, ugyanakkor a gyakorlatban közvetlenül hasznosítható fajtáival és szabadalmaival a magyar mezőgazdaság szántóterületének jelentős hányadára biztosít biológiai alapokat, ezáltal meghatározó befolyással rendelkezik a növénytermesztési ágazatra.

A kutatóközpont több előadója is tart előadást a holnapi Tudományok Fővárosán:

  • Fodor Nándor,  tudományos főmunkatárs arról beszél, hogy mire jó egy virtuális növény,
  • Dr. Éva Csaba, tudományos főmunkatárs előadásából kiderült, hogy hozhatók létre Ralstonia ellenálló burgonya vonalak a CRISPR-Cas9 technológia segítségével,
  • Janda Tibor, tudományos osztályvezető a növényi stresszről, annak diagnózisáról és a megoldásokról tart előadást,
  • Dr. Viczián Orsolya, tudományos munkatárs a fitoplazmák növényvédelmi jelentőségére hívja fel a figyelmet,
  • Szőcs Gábor, tanácsadó tól megtudhatjuk, mit tehet a kémiai ökológiai kutatás a zöld növényvédelemért,
  • Mészáros Klára, tudományos főmunkatárs az új kalászos gabonák születéséről fog beszélni.

Kövesd az eseményt a Tudományok Fővárosa Facebook oldalán, holnap 10 órától este 8 óráig érdekesebbnél érdekesebb témákkal várunk!