Kiállítók

Richter Gedeon Nyrt.

A Richter gyógyszerkutatás iránti elhivatottságát mutatja a közel 1000 fős kutató-fejlesztő csapata, az erre a terültre fordított évi több tízmilliárd Ft. Pillants bele standjuknál a gyógyszerkutatás világába, ismerd meg a molekulák „titkát”! Játssz, tanulj és nyerj! Ha érdekel a kutatói élet, kérdezd a Richter szakértőit!

Csodák Palotája

Ismerd meg a Csodák Palotája attrakcióit, tudománynépszerűsítő programjait, próbáld ki interaktív eszközeinket, fedezd fel játékosan a tudományok csodálatos világát!

Utazó Planetárium Kft.

Az Utazó Planetáriumba belépve 360 fokos látványos planetáriumi műsorok segítségével ismerhetik meg a nézők a csillagászat alapjait, Naprendszerünk bolygóit és az Univerzum érdekességeit. Elutazunk a Holdra, közelről tanulmányozzuk a Napot, vizsgáljuk, hogyan jutunk el a Marsra, milyenek a modern távcsövek és megnézhetjük a szemünk működését is a Látás című műsorban.

Svábhegyi Csillagvizsgálló

Vizsgáld meg s Svábhegyi Csillagvizsgáló standjánál a Napot, keress napfoltokat és napkitöréseket biztonságosan a H-alfa naptávcsővel, vigyálj valódi meteoritokat mikroszkóppal és mérd meg az univerzális mérleggel, mennyit nyomnál a Marson!

Muzix Group

A Muzix Group Kft oktatási és szolgáltató humanoid robotokkal foglalkozó vállalkozás. Választékában megtalálhatók a blokk alapon, vagy PC-vel 3D-ben programozható eszközők és a mesterséges intelligenciával rendelkező, kereskedelemben is felhasználható robotok is. Standjuknál igazi különlegességeket találsz, sőt a humanoid robotok interaktív bemutatóját is megnézheted majd!

Galaktika

A Metropolis Media több, mint 300 kiadott könyvvel a legnagyobb magyar SF profilú kiadó, amely a külföldi science fiction és fantasy mellett a magyar kortárs irodalomnak is elkötelezettje. Keresd őket a Tudományok Fővárosán és válassz magadnak olvasnivalót!

Chillagász

A Chillagász a tudományos hitelesség megtartása mellett az emberi érzelmek kifejezési formájaként is megvilágítja a világűr érdekességeit, ezáltal ösztönözi az embereket az érzelemalapú döntések mellett a tudományos gondolkodásra,hiszen e két világnézet egymást abszolút nem kizáró szemléletmód. Mindez a napjaink trendjébe illeszkedő eszközökkel valósul meg.

Magyar Asztronautikai Társaság

Keresd a Magyar Asztronautikai Társaságot a Tudományok Fővárosán és tedd próbára tudásodat standjuknál. Vajon felismered a Föld nagyvárosait, tavait, folyóit űrfelvételek alapján? Készen állsz egy Világűr-totóra?

Wigner Jenő Szakkollégium Kísérleti Kör

A Wigner Jenő Szakkollégium Kísérleti Körével látványos fizika kísérleteket mutatunk be a nagyközönségnek. Az asztalainkhoz érkező látogatók interaktívan részt vehetnek a kísérletekben. Lehet játszani a standunknál a nem-newtoni folyadékkal és akár a tűzzel is. Pár perces előadások keretében a fizika számos területéről tudunk mutatni egyszerű kísérleteket, érdekes jelenségeket.

BME Motorsport

A BME Motorsport csapata szeretné megmutatni a látogatóknak, hogy az egyetemi tanulmányaik mellett milyen csodálatos projektben van lehetősége részt vennie egy hallgatónak, amivel akár a jövőjét is komolyan befolyásolhatja.

Puli Space Technologies

Az űripar fejlődéséből hasít ki egy szeletet a Puli Space Technologies. Standjuknál megnézheted, hogy működik a Puli holdjáró, “rover masszázsban” részesülhetsz, a nagyméretű Moonbots hold-terepasztalon pedig feladatokat hajthatsz végre egy kis LEGO-robottal.

Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség

A szülők tájékoztatása érdekében (műszaki pályával kapcsolatban) a standon az EJMSZ elnökségi tagjaival, illetve tagszervezeteinek fiatal mérnökeivel interjúk és kerekasztal beszélgetések várhatóak. Ezzel párhuzamosan a gyermekek számára látványos kísérleti bemutatók, valamint tudományos barkácsolások (maker foglalkozások) lesznek.

Rescube Robotics

Feltöltés alatt

dronjatek.hu

A drónsimogatókban az érdeklődők biztonságos körülmények között gyakorolhatják a drónok irányítását. A szabadtéri bemutatórepülések és drónversenyek videoszemüveggel követhetők. Mi lesz még? Freestyle drónbemutatók, drón szimulátorok. Nagyobb kipróbálható drónok, versenydrónok épített pályán.

KUKA Robotics

A közönség megismerheti KUKA LBR iiwa kollaboratív robotunk művészi oldalát. A KUKA budapesti R&D központjának fejlesztői „megtanították” a robotot portrét rajzolni. Az LBR iiwa robot portrékkal fog kedveskedni az érdeklődőknek.

National Instruments

A tesztelési, mérési és vezérlési megoldások területén világszinten élen járó National Instruments Corporation 2001-ben hozta létre leányvállalatát Debrecenben. Vizsgáld meg standjuknál a körülötted lévő világot az NI myDAQ hordozható laboratórium segítségével és csodáld meg a robot modelleket, akik 2017-ben debütáltak az ELLE Fashion Show-n!

Robotépítők Magyarországi Egyesülete

Megannyi tudományterület képviselői találkoznak a Robotépítők Magyarországi Egyesületében (HURBA), akik tudásukat felhasználva érdekesebbnél érdekesebb robotokat és gépeket készítenek. A Hurba vallja, hogy a robotépítés mindenki számára elérhető, megfizethető, megtanulható és elképesztően szúrakoztató. Keresd fel őket a Tudományok Fővárosán!

MVM Paksi Atomerőmű Zrt. / Atomenergetikai Múzeum

A Tudományok Fővárosának főtámogatója az Atomenergetikai Múzeum és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Standjuknál interaktív eszközökkel ismerheted meg az atomenergia világát. Tegyél VR-szemüveg segítségével virtuális sétát az erőműben, tekintsd meg a múzeum tárgyait 3D-ben AR-technológiával, nézd meg, hoy néz ki egy hálló ruha, próbáld ki, milyen nehéz a puttonyfecskendő és milyen nehéz a tűzoltótömlővel bánni és csodáld meg a látványos szabadesés kíséreletet, melyet 40 méter magasból végeznek.

Magyar Innovációs Szövetség

A Magyar Innovációs Szövetség a hagyományoknak megfelelően bemutata az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny legjobbjait. Itt lesz a BDG Map, a Moly.Net, az AirQMap, AR érettségi tabló, Cellamátrix-színesfilm, érdekességeket tudhatsz meg a funkcionális élelmiszerekről, a mutációk patogenitásának megítéléséről és a csillagászati távcsövek automatizálásáról és távvezérléséről.

Szent István Egyetem

Kóstolj üditőt elektonikus nyelvvel űszeres ízérzékelés segítségével, nézd meg, hogy lesz a szennyvízből tiszta víz, és tudd meg, hogy készülhet tojásból túró a Szent István Egyetem standjánál!

Emerson

Az automatizálás területen nyújtj egyedüli megoldásokat az Emerson, mely a tudomány és a fejlesztés elkötelezett híve. Mit találsz a standjuknál? Érdekességeket a cégről, a kutatásokról, de hoznak pneumatikus vakondot, Fisher alkatrészeket és pneumobil VR-t is.

e-Mobi

Mutasd meg, milyen gyors vagy? Felérsz egy elektromos autóval? Reflexjátékunkkal azt kell megmutatnod, hogy 30 mp alatt hány felvillanó fényt tudsz eltalálni.

FUTURA Élményközpont

FUTURA KALAND DOBOZ – a Szigetköz házhoz jön! A 40 méternyi kacskaringós szűk járat egy pici dobozba préselve egy különleges utánfutón. Mit lehet benne csinálni? A szűk folyosók hálózatán keresztül kígyózni, tekeregni, mászni, átverekedni magad minden akadályon, hogy eljuss a kijáratig. A Futura kaland dobozába bújva fedezd fel a Szigetköz rejtett élőhelyeit, találd meg a benne megbújó állatokat! Elég bátor vagy hozzá?

Eötvös Loránd Tudományegyetem

A rendezvény házigazdája, az ELTE számos érdekességgel készül, az egyetem standján a többi között vulkánkitörés szimulációval, a környezetét folyamatosan érzékelő és a változásoknak megfelelően haladó LEGO-vonattal, valamint az augusztus 20-i tűzijáték csodaszarvasát megalkotó csapat drónraj-bemutatójával is találkozhatnak az érdeklődők.

Rebot

Ne dobd ki, készíts robotot! Vallja a Rebot, akik saját fejlesztésű robotépítő készletükkel reformálják meg az oktatást. Standjuknál lehetőségetek lesz kipróbálni előre elkészített robot modelleket, plusz a komolyabb érdeklődők maguk is összeállíthatnak és programozhatnak egyszerű robotokat hulladékanyagok és tabletek felhasználásával.

Pannon Csillagda

Űrhajós sisak próba, ügyességi játék kesztyűben. Gallilei távcső kópia. Bolygós mérleg, számítógépes szimulációk /animációk - Ilyen érdekességek várnak a Pannon Csillagda standjánál!

Budapesti Távcső Centrum

A Budapesti Távcső Centrum standjánál távcsövek, mikroszkópok szerkezetét ismerheted meg és a velük való megfigyelések lehetőségeit.

Clue Drone

Kíváncsi vagy, mire használják a mezőgazdaságban a drónokat? Megnéznél közelről egy permetező drónt? Akkor keresd a Clue Drone-t a Tudományok Fővárosán!

AGRON Technologies

Drónok mindenek felett! A Clue Drone standjánál permetező drónokat, monitoring drónokat figyelhetsz meg, és rengeteg érdekességet tudhatsz meg mezőgazdasági alkalmazásukról.

Duplitec Kft.

A kimondottan oktatásra kifejlesztett Tello EDU drónok több féle programnyelven programozhatók; Scratch-ben, Pythonban és Swiftben.

A Tello EDU drón rajban is reptethető, kiválóan alkalmas csapatmunkára, csapatban való együttgondolkodásra. A drónok által kitárul a gyerekek előtt a tér, mely kiszélesíti gondolkodásukat és javítja a térlátást, fejleszti a térbeli orientációs képességet.

Az általunk forgalmazott termékek nem csupán a robotikára vagy a drónok használatára kívánják felhívni a figyelmet. Alaptudást kívánnak adni a magyar gyerekeknek a programozáshoz, fejleszteni kívánják a logikus, algoritmikus gondolkodást, valamint a kreativitást és a problémamegoldó képességet. És nem utolsó sorban, a piacképes tudáshoz kívánnak alapot nyújtani, a jövőbeni munkaerőigények kiegyensúlyozására.

Előadók

12:30-14:00 Valódi Tudomány a Csillagok között (Jubileumi, 25.előadás!)

Az immár Nobel-díjas amerikai elméleti fizikus, Kip Thorne fejében még az 1980-as évek elején fogant meg egy hollywoodi sci-fi gondolata, amelyben a tudomány adott állásának megfelelően a lehető legpontosabban mutatnának be olyan egzotikus objektumokat és elképzeléseket, mint például a fekete lyukak, a féregjáratok vagy a magasabb dimenziós fizikai terek. Hosszú szünetekkel megszakított meddő próbálkozások után a mozi terve 2012-ben végül Christopher Nolan kezébe került, aki aztán Thorne aktív részvételével elkészítette az Interstellar című filmet, amelyet Magyarországon Csillagok között címmel mutattak be. A premierrel egyidőben a tengerentúlon Thorne klaviatúrájából megjelent a film tudományos hátterét magyarázó könyv is, a The Science of Interstellar, amelyet magyar nyelven egy évvel később az Európa Könyvkiadó jelentetett meg Az Interstellar és a tudomány címmel.

Dr. Kovács József csillagász az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium tudományos főmunkatársa, a The Science of Interstellar fordítója. Az előadás során a könyv alapján bepillantást nyerhetünk a Csillagok között tudományos és filmes kulisszái mögé, megtudhatjuk, hogy mennyi benne a valódi tudomány és mennyi a fikció, és talán még azt is, miként kell ezeket úgy vegyíteni, hogy az eredmény ne csak tudományos, de nézhető is legyen…

Muzix Group

Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék

MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont

Richter Gedeon Nyrt.

MANT